Nahoru

8 mýtů o zubech

Pojďme se společně podívat na 8 mýtů týkající se našich zubů, o kterých jste možná nevěděli a mohou Vám, nebo Vašim dětem otevřít oči!

1. Místo čištění zubů si dám jablko

Vyvráceno

Jeden z hojně tradovaných mýtu, co se zubní péče týče. Snězením jablka vyčištění zubů opravdu nenahradíte, ba naopak, jablko obsahuje cukry a kyseliny, které narušují zubní sklovinu, a tak je potřeba po konzumaci zuby řádně vyčistit. Co vám jablko přinést může, je pocit svěžesti v ústech, to je ale opravdu jen slabá útěcha. Na zubech a v mezizubních prostorech je usazený plak, který vašim zubům moc dobře neudělá a zbavíte se ho pouze kvalitním vyčištěním zubů.

Nakousnuté jablko

2. Mléčné zuby nemá smysl intenzivně čistit

Vyvráceno

Zuby malých dětí jsou zvláště náchylné k tvorbě zubních kazů. Sklovina mléčných zubů je měkčí a slabší než sklovina u zubů stálých. Tento fakt v kombinaci se špatným čištěním zubů a špatným stravováním v čele s cukrovinkami a sladkými nápoji napomáhá rychlé tvorbě kazů. Přitom stav mléčných zubů z velké části ovlivňuje, jak budou vypadat ty stálé.

3. Žádné sladké = žádné kazy

Vyvráceno

Udržet dítě od sladkostí a cukrovinek je někdy nadlidský úkol, nicméně narušení zubní skloviny nezpůsobují cukry, jak si mnozí myslí, nýbrž kyseliny. Cukry jsou problematické z toho důvodu, že se v ústech právě na kyseliny mění. Kyseliny se ovšem v jídle a pití vyskytují zcela běžně a řada z nich náš je pro náš organismus nepostradatelná, proto odepření si sladkého naše zuby nezachrání. Rozhodně jim ovšem uleví.

4. Vykloktání ústní vodou odstraní zubní plak

Vyvráceno

Bohužel, jinak než pravidelným mechanickým čištěním zubním kartáčkem plak ze zubů neodstraníte. Zubním kartáčkem vyčistíte plochy zubů a dásní, mezizubními kartáčky dočistíte mezizubní prostor. Ústní voda pouze pomáhá zabránit usazování nového plaku, ten starý neodstraní.

5. Citron se sodou je nejúčinnější způsob bělení zubů

Vyvráceno

Toto opravdu nezkoušejte. I jeden jediný pokus touto metodou může nenávratně poškodit zubní sklovinu Jedlá soda způsobuje abrazivně (abraze zubů = ztráta zubních tkání mechanickým obrušováním), podobně jako některé bělící pasty, ovšem v takovéto koncentraci to vede ke vzniku rýh ve sklovině, kde se poté snáze usazují nečistoty. Kyselina citronová poté toto dílo “velkolepě” dokončí – už tak poškozenou sklovinu dále rozleptá a poruší. Pro bělení zubů je nejlepší se obrátit na odborníka, který odvede kvalitní práci.

Jedlá soda a citrón

6. Čím tvrdší kartáček, tím účinnější zubní hygiena

Vyvráceno

Kartáček by rozhodně neměl být příliš tvrdý, takový by totiž mohl nenávratně poškodit dásně a odhalit zubní krčky. Pro účinné odstraňování zubního plaku a zbytků jídla je podstatnější velikost a tvar hlavice kartáčku (ideální je malá hlavice s rovně střiženými vlákny), počet vláken (čím hustší, tím samozřejmě lepší a preciznější během čištění), v neposlední řadě potom samozřejmě technika čištění zubů.

Curaprox kartáčky

7. Cena pasty odráží její účinnost

Vyvráceno

Pasty jsou jedním z bodů ve velké marketingové masáži a jsou obecně velmi přeceňované. Rozhodně tedy neplatí, že by dražší pasta měla být účinnější než ta, která je cenově levnější. Rozhodujícím produktem je naopak zubní kartáček, potom správná technika čištění zubů a dostatečná doba čištění zubů.

8. Kazivost zubů je dědičná

Vyvráceno

Pro ty, kteří s touto informací sympatizovali, máme špatnou zprávu – je geneticky dokázáno, že dědičnost zubů a jejich vlastností není možná. Co se ovšem zdědit dá, jsou nesprávné návyky zubní hygieny. Žádný strach, dají se napravit i později v dospělosti, nikdy není pozdě se naučit, jak správně o naše zuby pečovat. Starých kazů se sice nezbavíte, ale alespoň předejdete tvorbě nových. Nicméně je velice důležité vést k důkladné ústní hygieně děti. Díky správným návykům lze předejít tvorbě kazů a bolestivých zánětů.

Máte nějaký dotaz?

Využijte naši poradnu a rychle získáte odborný názor na své otázky a problémy. Odpovíme vám na cokoliv, co vás zajímá.

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte.