Nahoru

Na kolik vyjde léčba rovnátky?

Jak je to v rámci rovnátek s financemi?

Léčba rovnátky rozhodně není levnou záležitostí, proto bývá otázka ohledně ceny opravdu častá.
Ortodontická péče je pro lékaře velice náročná nejen z hlediska času(plánování léčby, úprava rovnátek..), ale také z hlediska financí, jelikož je vyžadováno použití celé řady speciálních zdravotnických materiálů.

Hradí rovnátka zdravotní pojišťovna?

Léčba bývá částečně pokryta zdravotním pojištěním, nicméně rozhodně nečekejte, že vám to pokryje valnou část léčby. Částka z pojištění hrazená lékaři je malá a to hned z několika důvodů:

  • Pojištění se nevztahuje na užitý ortodontický materiál.
  • Pokrývá pouze některé lékařské úkony v průběhu léčby jako je nasazení samotných rovnátek či kontroly u vašeho ortodontisty.
  • Dále částečně hradí jednoduchá snímací rovnátka, ale estetické snímací dlahy či fixní aparátky upevněné na vnitřních ploškách zubů zdravotní pojišťovny nehradí.
  • Pojišťovny také nepřispívají na léčby dělané na soukromých ortodontických klinikách. 

Na kolik tedy rovnátka nakonec vyjdou?

Konečná cena rovnátek a samotné léčby závisí na několika faktorech:

Cenová politika ortodontisty

Každý účtuje různě, v závislosti na jeho schopnostech, praxi, rozhodnutí a lokalitě.

Typ rovnátek

Esteticky příjemná rovnátka nebo možnosti urychlující léčbu a zvyšující pohodlí pro klienta jsou cenově dražší než běžná fixní rovnátka.

Rozsah zákroků, které je třeba udělat

Složitější ortodontické případy bývají dražší.

Přibližné rozmezí cen za kompletní léčbu pro obě čelisti:

  • Konvenční kovová rovnátka – od 30 000 do 70 000 Kč
  • Konvenční estetická rovnátka – od 40 000 do 90 000 Kč
  • Samoligovací kovová rovnátka – od 40 000 do 70 000 Kč
  • Samoligovací keramická rovnátka – od 50 000 Kč do 90 000 Kč
  • Fóliová rovnátka – alignery  – od 50 000 do 100 000 Kč
  • Vnitřní (lingvální) rovnátka – od 120 000 do 150 000 Kč

V České republice je obecně zvykem pacientům uvést ceny pouze za nasazení rovnátek, kdy se často pacientovi sdělí velmi nízká cena v rozmezí 4 000 – 7 000 Kč. Tato částka je však standardně za nasazení pouze jedné čelisti. Pacient je poté nepříjemně překvapen, když musí při každé další návštěvě platit opakovaně 250 – 1 000 Kč (návštěv při dvouleté léčbě bývá v průměru 20) a dále platit za retenční aparáty po sundání rovnátek (dle případu to může být i 8 000 Kč). Proto se vždy ptejte na celkovou kalkulaci ceny za léčbu, není totiž pravda, že ji nelze sdělit předem – seriózní a poctivá ordinace by Vám ji měla vždy poskytnout.

Dále je ale také třeba brát v potaz výdaje spojené s návštěvami a úpravami během ortodontické léčby. Finální cena nakonec může být podstatně vyšší, než ta, se kterou jste byli obeznámeni před začátkem léčby. 

Na co si dát pozor

Velký pozor je třeba dát na podezřele levná rovnátka – mohou být vysoce nekvalitní až škodlivá. V lepším případě se jedná o použití velmi levného a nekvalitního materiálu – v tomto případě nemusí být zaručena kontrola vstupních materiálů během výroby.  Normální rovnátka podléhají velice přísným standardům tak, aby splňovala absolutní biokompatibilitu s lidským tělem.  

Investice do zdraví

Nebojte se do léčby rovnátky investovat. V České Republice jsou ceny za ortodontickou služby a léčbu velice příznivé a jedny z nejnižších v Evropě. Například v Německu či Rakousku se cena za léčbu obyčejnými kovovými rovnátky pohybuje okolo 4 000 EUR a i na Slovensku je cena pod 2 000 EUR těžko dosažitelná. U nás jsou tedy ceny za ortodontickou léčbu skutečně jedny z nejvýhodnějších na evropském trhu.

Obraťte se na odborníka

V případě, že máte pocit, že Vaše dítě potřebuje rovnátka, postup je vždy totožný. Nejprve by se měl každý poradit s odborníkem – ortodontistou. Ten Vám poradí s výběrem nejvhodnějšího typu rovnátka a měl by Vám poskytnout kompletní kalkulaci ceny za celou léčbu.

Na kolik vyjde léčba rovnátky?

Máte nějaký dotaz?

Využijte naši poradnu a rychle získáte odborný názor na své otázky a problémy. Odpovíme vám na cokoliv, co vás zajímá.